fbpx

Romanian A Literature

Mark Twain International School

Romanian A Literature Course Description

Standard and High Levels  

Romanian A Literature este un cursul la care elevii descoperă perspective de interpretare, dar, mai ales, isi descopera limitele. Un elev care alege cursul de Literatura romana are, înainte de toate, o provocare, deoarece literatura in DP este conectată cu arii de studiu atat de complexe, de la arta la istorie si sociologie, filozofie, psihologie si mitologie.

Pornind de la valorile promovate de International Baccalaureate pentru o lume mai buna, cursul îi oferă elevului ocazia de deveni conștient de transformările societății deschise in care acesta trăiește, reacționand in fata textului literar, pe baza unor problematici globale precum discriminarea, ideologiile politice, valorile sociale si credintele religioase, conflictele dintre individ si putere, manipularea, imaginatia, arta, creativitatea.

Romanian A Literature nu este doar un curs de literatura! Elevul va aborda romane, piese de teatru, poezii, eseuri, nuvele din perspective atat de complexe, pentru a demonstra in evaluarile si examenele sale finale că literatura nu oglindește doar lumile imaginare, ci mai ales lumea reala, lumea de langa noi cu care ne conectăm conștient sau cu care suntem conectati de ceilalți.

Cursul se desfășoară pe parcursul a 2 ani, sub coordonarea atentă a prof. Sorin Ovidiu Baran, alături de care elevii au avut rezultate excepționale la examenele finale (majoritatea elevilor au obținut punctajul maxim).

Structura cursului pune accentul pe modul in care se conectează literatura romana cu literatura universală din punct de vedere istoric, social, cultural, provocand elevii sa depaseasca limitele interpretării strict textuale. Mai degrabă, aceștia vor înțelege o opera literara prin realitățile sociale pe care aceasta le reflecta. De exemplu, îl vor citi pe Ion Luca Caragiale din perspectiva feminismului sau pe Octavian Paler din perspectiva ideologiilor totalitare. Este un mod original de a citi textul literar, mai apropiat de ”literatura vie” pe care o traiesc adolescentii de astazi.

Cursul se concentrează pe trei mari arii de studiu: 

1. Autor – cititor – text:

2. Intertextualitate;

3. Timp si spațiu, si îl implica altfel pe elev in activități de descoperire a textului literar, pentru a descoperi problemele cu care s-a confruntat si se confrunta lumea in care acesta învață sa se integreze.

Literatura ca arta ”vie”, ca expresie a istorie pe care elevul o explorează in sens literar, pentru a înțelege si pentru a se înțelege! Cum? Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii vor pune sub lupă interpretării detaliate 5 opere din Literatura romana, 4 opere din Literatura universală si 4 opere la alegere. Examenele corespund nevoilor de comunicare orala si scrisa: 1. Examen oral (elevul compară două opere studiate sub forma unei înregistrări sub coordonarea profesorului); 2. Redactarea unei lucrări in format academic (analiza unei problematici globale pe baza unei opere la alegere); 3. Un examen scris in care elevul este pus in situația de a demonstra o foarte bună cunoaștere a strategiilor de interpretare a textului la prima vedere ;

4. Un examen scris in care elevul va analiza două opere la alegere pe baza unei serii de întrebări stabilite de IB. Sunt 4 pași sau 4 provocări, dar mai ales 4 pași in lumea Literaturii pentru profilul complex al unui elev deschis, informat, curios, empatic, creativ, capabil sa se implice in transformarile continue ale societății de astazi.

 

Cateva cuvinte din partea prof. Baran Sorin Ovidiu:

Dragi elevi,

Va invit sa descoperim impreuna valorile cursului de Literatura romana. Nu ne vom așeza într-un turn de fildeș al cuvintelor, dar va provoc să descifrăm labirintul semnelor si al sensurilor, sa citim si sa rastalmacim … să înțelegem lumea dincolo de cuvinte. In fond, dincolo de cuvinte, literatura este oglinda noastra si a lumii de langa noi, oglinda timpului si a sufletului.

Hai sa privim si sa ne privim împreună in oglinda literaturii!

Cu prietenie,
Prof. Sorin Ovidiu Baran